НАВИСТИНА ГЛОБАЛНО, ГОРДО СКАНДИНАВСКО

Нашата основна сила доаѓа од нашите луѓе.

Првото Волво излезе од производната лента во Гетеборг во далечната 1927-ма и оттогаш, постепено создаваме иновации кои го менуваат светот. Ние сме глобален бренд со производство во Шведска, Белгија и Кина.

Групацијата Volvo Car произведува првокласен асортиман на автомобили: седани, каравани, спортски каравани, автомобили cross country и спортски возила. Volvo Car Group (Volvo Cars) е сопственост на Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) во Кина. 

Volvo Car Group (Volvo Cars) is owned by Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) of China.

Download Volvo in Brief

Volvo Cars и Volvo Group

Името Volvo првпат се појавува во 1915, кај производителот на лежишта за лагери SKF. Во 1927 е основан Volvo Group за производство на возила во Гетеборг. 


Од 1999 корпорацијата Volvo Car веќе не е дел од Volvo Group , но Volvo Cars и Volvo Group се уште го споделуваат истото заштитно име. Во 1999 е основана нова здружена компанија, Volvo Trademark Holding AB, која се занимава со прашањата околу брендот за двете компании.


Volvo Cars ја поседува Zhejiang Geely Holding од Кина. Volvo Group е јавна компанија со центар во Гетеборг, Шведска со акции во OMX Nordic Exchange во Стокхолм.


Volvo Cars и Volvo Group остануваат одвоени ентитети, но соработуваат во истражувањето и развојот и во инвестиции поврзани со брендот, каква што е Volvo Ocean Race.

Одбор на директори и Извршен менаџерски тим

Се гордееме со квалитетот и длабочината на знаењата на нашиот раководен тим и одбор. Имаат искуство собирано со векови.

ОДБОР НА ДИРЕКТОРИ

ИЗВРШЕН МЕНАЏЕРСКИ ТИМ

Одговорен бизнис

Нашиот опсежен Код на однесување, заснован на постоечките начела, е нашиот начин да обезбедиме бизнисот да се води етички и со согласност. Кодот важи за сите во Volvo Cars, како и за консултантита и агенцискиот персонал кој работи под раководството на Volvo Cars. Очекуваме сите наши деловни контакти и комерцијални партнери да се водат од исти или слични начела зацртани во Кодот на однесување. Тоа е исто така важе дел од нашата посветеност на одржливоста.

Нашиот код на однесување, Април 2015

НАШИОТ КОД НА ОДНЕСУВАЊЕ ЗА ДЕЛОВНИ ПАРТНЕРИ, НОЕМВРИ 2016

Нашата визија и мисија

Наша визија е да бидеме најпрогресивниот и најбараниот автомобилски бренд. Веруваме дека нашиот глобален успех ќе биде мотивиран од тоа д аим се направи животот на луѓето помалку компликуван, зајакнувајќи ја нашата посветеност на безбедноста, квалитетот и животната средина.

Извештај за одржливост

Известуваме за еколошките, здравствените и безбедносните аспекти на нашите производи и производство уште од 2000, пред тоа да се формализира во 2003. Најдете го нашиот најнов Извештај за одржливост, подготвен согласно со упастствата на Иницијативата за глобално известување (GRI).
Sustainability Report

Финансиски извештаи

Транспарентно ги известуваме нашите странски акционери за финансиските резултати. Можете да ја земете најновата информација за целокупниот перформанс на Volvo Cars на пазарот во нашиот Дел за финансиски извештаи..

Нашиот свет

2015

Продажби по модел

XC60

159,617 продадени автомобили

V40

83,357 продадени автомобили

S60

63,314 продадени автомобили (вклучувајќи S60 L)

V60

51,333 продадени автомобили

All new XC90

40,621 продадени автомобили

XC70

30,175 продадени автомобили

V70

27,841 продадени автомобили

V40 CC

23,274 продадени автомобили

S80

10,330 продадени автомобили (вклучувајќи S80 L)

V60 CC

10,008 продадени автомобили

Classic XC90

2,481 продадени автомобили

S60 CC

764 продадени автомобили

Нашата посветеност на совршеноста

olvo Cars е посветен на квалитетот и животната околина. Како доказ за тоа добивме сертификати ISO 9001 (за квалитет) и 14001 (за животна средина) за нашите глобални операции. Работиме со странски акционери за да ги исполниме внатрешнисте и општите индустриски стандарди и постојано се стремиме кон тоа да направиме повеќе.
FIND OUT MORE ABOUT OUR GLOBAL ISO CERTIFICATES

"Кажете ни"

„Сите кои работат во или со Volvo Cars треба да се се осеќаат сигурно поставувајќи прашања или проблеми во врска со етичките односи или случаи со несогласување. Ние ја поддржуваме културата на отвореност, чесност и одговорност. Доколку сакате да пријава на нашиот Кодекс на однесување, Ве молим поднесете извештај.

Кажете ни